Nyheter
 
TRÄDGÅRDSMARKNAD och ÖPPEN TRÄDGÅRD "Tusen Trädgårdar"

29 juni 2014 klockan 10.00-16.00


Njut av sommaren på Trädgårdsmarknaden och Tusen Trädgårdar hemma hos mig på Björktorps Gård i Bränn-Ekeby utanför Nyköping. Under dagen är det Öppen Trädgård i hela Sverige och vi välkomnar dig hit till oss och vår nya trädgård.

Här kan du strosa runt och njuta av våra små trädgårdsrum och vackra planteringar och lära dig om nya växter. Alla våra växter har namnskylt! Du kan också köpa allt i från perenner, buskar och träd, krukväxter och sommarblommor, fröer, trädgårdsprylar, kläder, honung och ätbart, hantverk, smycken och loppisprylar. Ett flertal glada och trädgårdsintresserade försäljare kommer hit just för denna dag.

 
Under dagen har vi café med hembakat bröd, levande musik och konstvernissage på logen med härligt måleri.
 
ERBJUDANDE: Under dagen kan du få hjälp av Trädgårdsdesigner Helena Åhlund som svarar på dina frågor om trädgårdsplanering och skötsel.
 
Vill du sälja växter eller saker betalar du 160 kronor för en plats. Anmälan via mail till eva@tjejmingel.se. Inbjudan finns på Trädgårdsmakaren på facebook eller hör av dig så mailar vi en inbjudan till dig.
 
Vägbeskrivning finns här: http://www.bjorktorpsgard.se/om-oss.html
 
Hälsningar Helena Åhlund
070-5224362
bjorktorpstradgard@gmail.com.
 
ARBETSTRÄNA HOS OSS 2014
 
Under 2014 har jag möjlighet att välkomna vuxna över 18 år för att arbetsträna efter exempelvis skada eller utbrändhet. Jag är utbildad inom Trädgårdsterapi på SLU/Alnarp och har stor kunskap om rehabiliteringsprocessen.

Vi kommer att tillbringa tiden i den härliga miljön på Björktorps Gård med att ta hand om visningsträdgårdarna och den intilliggande naturmarken. För den som är intresserad finns också tre hästar och två katter att umgås med. Individuellt anpassat arbete efter kunskap och förmåga. Här råder lugn och harmoni.
 
Björktorps Gård är en hästgård varför vi ej kan ta emot pälsdjursallergiker. Fikarum finns i stallet med tekokare, kaffekokare, kylskåp och micro. Egen toalett med dusch för anställda.

Vi kan tyvärr ej ta emot praktikanter på heltid från skolor, även om vi skulle vilja det.

Helena Åhlund är handledare och intresseanmälan och förfrågningar mailas till bjorktorpstradgard@gmail.com.
 
 
KURS I TRÄDGÅRDSDESIGN 2013
 

Nu har du åter igen chans att få plats på den mycket populära och uppskattade helgkursen i trädgårdsdesign.

Datum: Välj mellan 26-27 januari, 23-24 februari, 23-24 mars eller 20-21 april
Plats: Sunlight Hotell, Conference och Spa i Nyköping.
Tid: 09.00-ca 17.00

Kursledare: Helena Åhlund, Trädgårdsdesigner. Författare till boken Trädgårdsdesign för små och stora trädgårdar, Best in Show och guldmedalj på Sommarsalongen/ Ulriksdals Slott och vinnare på balkongutställningen Nordiska Trädgårdar. Helena är diplomerad trädgårdsdesigner och internationellt uppmärksammad i den tyskspråkiga coffetableboken Garden within Walls. Helena är en erfaren och pedagogisk kursledare som är lyhörd för varje enskild deltagares önskemål.

För vem?
Kursen vänder sig till dig som är trädgårdsintresserad och vill lära dig hur man planerar och designar en snygg, ombonad och praktiskt trädgård. Du behöver inte ha några förkunskaper gällande design men det är bra om du har ett begrepp om vad trädgård innebär. Du behöver heller inte vara konstnär eller kunna rita perfekt, du får lära dig det nödvändigaste.

Kursupplägg
Med föreläsningar och bildvisning presenteras en logisk och enkel väg för att kunna designa och rita sin egen trädgård. Under hela kursen arbetar deltagarna med sin egen eller valfri trädgård och kursledaren kommer bistå med hjälp för var och en.

Innehåll
Vi går bland annat igenom detta:
Drömmar och önskemål - Inspiration
Ritteknik – skalor, symboler och ritningskunskap
Trädgårdsanalys – förutsättningar och begränsningar
Funktion – praktiskt och användbar trädgård
Formgivning – tema, former och design
Rumsindelning – helhet och avgränsningar
Trädgårdens stomme – golv, väggar och tak
Materialval – från plattor till plank
Färglära – kombinera färger
Växtval – blad, former, blommor, vintergrönt…
Skisskunskap – rita din trädgård

Pris: 3100 :- inkl två kursdagar med individuell hjälp,  förmiddagsfika,  god lunchbuffé, eftermiddagsfika, frukt/godis och kurskompendium. Vi äter gemensam lunch på Sunlights restaurang.

Kursavgiften är bindande och betalas senast fyra veckor innan kursstart via faktura till Trädgårdsmakarens bankgiro 5003-5567. Halva kursavgiften återbetalas vid sjukdom av deltagare, deltagares anhörig eller husdjur mot uppvisande av läkarintyg. Vid mån av plats går det att byta till annat kursdatum. Priset är inklusive moms.

Kurslokal: Vi har 2013 fått möjlighet att använda en stor, luftig och ljus lokal på Sunlight som är en konferensanläggning med hotell och eget spa. Det tar bara några minuter att gå från tågstationen och det är enkelt att parkera bilen.

Boende
: Sunlight Hotel & Spa erbjuder boende för dig som deltar på kursen. I januari kostar ett rum 890:-/natt, övriga helger 1090:-. I priset ingår frukost, gym, bad, relax och fri parkering. Du bokar själv boende här och anger att du är deltagare på kursen. Se www.sunlight.se. Övriga boenden hittar du på http://www.visitnykoping.se. Sunlights konferensanläggning ligger på promenadavstånd från bland annat IBIS, Hotel Forty Towers, Railway vandrarhem och Scandic.

Anmälan: Skriftlig anmälan med namn, adress, telefonnummer och mail skickas till Helena Åhlund på bjorktorpstradgard@gmail.com. Därefter erhålles faktura. Först till kvarn gäller på varje kurs. Minimum 5 och max 15 deltagare per kurs.

Frågor: besvaras på mail eller på telefon 070-5224362.

Övrigt: Deltagarna måste ha med sig eget ritningsunderlag, pennor, sudd och linjal. Mer information om kursen kommer efter att anmälan mottagits.

Välkomna till en inspirerande kurshelg!
Helena Åhlund

 
NY FÖRENING Svenska Trädgårdsdesigners
 
Nu har vi startat en ny efterlängtad förening där jag sitter som ledamot i styrelsen.

Svenska Trädgårdsdesigners Förening hjälper slutkunder hitta en erfaren, seriös och kunnig trädgårdsdesigner och är ett forum för trädgårdsdesigners och landskapsarkitekter runt om i landet. Efterfrågan på designade trädgårdar och utemiljöer ökar, liksom antalet aktörer på marknaden. För slutkunden kan det vara svårt att skilja olika produkter och leverantörer åt och veta var man hittar seriösa och kunniga designers.

Svenska Trädgårdsdesigners Förening verkar för att stärka kunskapen om och förståelse för trädgårdsdesigners yrkesroll och kompetens och skall vara ett
mått på kvalitet på dessa tjänster och produkter.

Vårt mål är inte att vara så stora som möjligt, utan så bra som möjligt!

Kundnyttan
Som slutkund är det inte lätt att hitta rätt i djungeln av olika typer av planerings- och designtjänster, än mindre att hitta rätt aktör. Hur vet man att den man anlitar är kompetent, har utbildning och erfarenhet, väljer rätt material och växter, presenterar förslaget i förståeliga och korrekta, användbara ritningar och dokument?

För att bli medlem i Svenska Trädgårdsdesigners krävs bl a en gedigen, adekvat utbildning, flerårig erfarenhet från design av trädgårdar och grönområden, förmåga att presentera professionella, funktionella ritningar och projektdokument, uppvisande av såväl kund- som anläggarreferenser och att man är en seriös yrkesutövare och/eller företagare. Alla våra medlemmar har granskats noggrant av en grupp bestående bl a av en landskapsarkitekt, en grön besiktningsman, en arkitekt och en trädgårdsmästare. Att passera nålsögat är inte helt lätt, men som sagt, vårt mål är inte att vara så stora som möjligt, utan så
bra som möjligt. Via vår hemsida kan därför slutkunden hitta en skicklig trädgårdsdesigner.

Forum för branschen
Våra godkända medlemmar får via vårt nätverk tillgång till kompetensutveckling, gemensam marknadsföring, gemensamma leverantörsavtal, erbjudande om gemensamma branschspecifika kurser och resor mm. De får även använda föreningens logotyp/sigill i sin
marknadsföring som ett märke för kvalité och kompetens inom yrkesområdet.
Vi ser varandra som kollegor istället för konkurrenter, vi stöttar och hjälper varandra och använder varandra som bollplank. Vi utbyter kunskap och erfarenhet, vilket gör att vi växer tillsammans och ökar kundens och marknadens förståelse för vår yrkesroll och kompetens.

Vill du veta mer om vår rikstäckande förening, besök vår hemsida www.svenskatradgardsdesigners.se

 
NYA SAMARBETSPARTNERS SÖKES!
 
Under 2013 fortsätter bygget av den nya visningsträdgården på Björktorps Gård i Nyköping. Till en början anläggs cirka 300 kvm inhägnad yta med flera trädgårdsrum i personlig stil som kommer att öppnas för kunder och andra intresserade besökare. Anläggningsarbetet fotograferas fortlöpande och kan komma att synas i media framöver.
 
Grunden är redan anlagd och träd planterade, bl.a Tulpanträd, Gingko, Silverpäron, Magnolia, Rödbladig Katsura och flera andra spännande växter.
 
Är du intresserad av att ha dina produkter för visning i trädgården är du välkommen att höra av dig. Produkterna ska hålla hög kvalitet, finnas till försäljning för allmänheten och jag kommer att marknadsföra dem här på hemsidan. All försäljning går dock direkt via ditt företag. Jag välkomnar allt från markstenar och växthus till möbler, belysning, krukor och dekorationer.
 
Ring Helena på 070-5224362 eller maila till bjorktorpstradgard@gmail.com. !
 
 
SAMARBETE MED FOLKPOOL 2013
 
Jag fortsätter under 2013 mitt samarbete med Folkpool som marknadsför swimmingpooler, spabad och pooltillbehör i hela Sverige. Det finns 30 återförsäljare från Malmö till Piteå och företaget har funnits på marknaden sedan 1968.
 
Jag kommer att ge tips om hur man kan planera och designa sitt nya poolområde, samt hjälpa till med texter och kunskap i Folkpools produktkatalog. Kunder som önskar köpa pool genom Folkpool erbjuds även få hjälp med planeringen av uterummet av mig. Länk finns här: www.folkpool.se
 
 
GULDMEDALJ OCH BEST IN SHOW!
 
Helena Åhlunds visningsträdgård "Kärlekens Två Sidor" belönades med Guldmedalj och utsågs till Best in Show på Sommarsalongen 2010 på Ulriksdals Slott i Stockholm! Totalt 19 trädgårdar visades mellan 11 juni och 12 september på temat "Kärlek och Bröllop" med anledning av årets kungliga bröllop.
 
Min trädgård på 70 kvm visar en modern trädgårdsdesign kombinerat med spännande bladväxter, naturmaterial och stilrena trädgårdsmöbler. Jag vill att trädgården ska ge både inspiration och kunna användas i verkligheten, vid radhuset eller som en del av en större trädgård. Den är skapad med tanke på funktion och stil i kombination, och kan anläggas i en vanlig trädgårdsmiljö. Trädgården bygger på ett antal geometriska former som i balans med varandra, och i sällskap med växter med olika struktur, form och bladfärg, ger en ombonad miljö.
 
Min trädgård visar kärlekens två olika sidor, framsidan och baksidan. Symboliken finns närvarande i allt från former till färger och växtval. Den ljusa sidan är lite mjukare, ljusare och mer symmetrisk medan baksidan är mörkare, kantig och vass. Flera av växterna har namn som kan förknippas med kärlek på ett eller annat sätt. Det är fritt att tolka alla trädgårdens delar efter egen erfarenhet.
 
Golvytor och mur är av äkta grå granit och svart skiffer, vackra naturmaterial med livfulla strukturer där ingen sten är den andra lik. De upphöjda växtbäddarna är tillverkade av cortenplåt som åldras med patina i en rostig ton och spaljéer och pergola är svetsade i järn, allt efter min egen design. Den uppvuxna häcken runt om trädgården fungerar som vindskydd, insynsskydd och inte minst ramar den in sittplatserna så att de känns inbjudande.
 
Jag kan varmt rekommendera de två duktiga anläggare som byggt och tagit hand om trädgården hela sommaren; Helene de Wrang med företaget Helenes Gröna Trädgårdar och Cathrine Wiktorsson med företaget Trädgårdsglädje. Så ambitiösa, kunniga och plikttrogna medarbetare har jag aldrig haft tidigare och dessutom är de otroligt trevliga att samarbeta med. Jag kan med trygghet ge dem fria händer att förvalta eller bygga upp mina trädgårdar framöver, och hänvisar gärna mina kunder till dessa två duktiga tjejer. Helene och Cathrine har sitt arbetsområde inom Stockholm.
 
 
Stort tack till mina sponsorer: Flisby AB, Billbäcks i Norrköping, Växt & Trädgård i Nyköping, Ombergs Plantskola, Kila Möbler i Nyköping, Helenes Gröna Trädgårdar och Trädgårdsglädje i Stockholm. Ni hittar dem alla under rubriken Länkar ovan.
 
 
MÄSTARRABATTEN 2010 av HELENA ÅHLUND
 
Jag har haft äran att rita, anlägga och fotografera 2010 års Mästarrabatt, ett koncept där man får ett helt färdigt planteringsförslag som man kan använda när man vill göra en ny plantering i sin trädgård.
 
Bakom Mästarrabatten står GRO Plantskolor, svenska detaljister och producenter av buskar, träd och perenner inom Gröna Näringens Riksorganisation samt med stöd av International Flower Bulb Center i Holand. Gruppen väljer varje år ut en ny svensk trädgårdsprofil som får fria händer att designa en ny rabatt.
 
Planteringen innehåller växter som ger karaktär från tidig vår med vackra lökväxter till sommarens praktfulla blomning och höstens sprakande färgprakt. Bladväxter med nyanser i bordaux, vitbrokigt och ljusgrönt och blommor i lila, rosa och ljusblått står mot ett grått plank med klängande klematis.