PSSM2-Foder

Allt handlar om fodret

Foder till hästar med PSSM2



TIll att börja med så bör man känna till att alla hästar har olika behov och krav. Inget är särskilt lätt med att anpassa foder till en häst med PSSM2, och de olika DNA-varianterna behöver och reagerar olika.

På den här sidan presenterar jag tankar kring foder generellt till PSSM2-hästar och kanske främst till de med P2 och P4-gener. Det jag beskriver är också det som har passat Lady bäst, men det är inte säkert att det är lösningen för andra hästar.


För mig har det tagit runt 5 år att reda ut vad som fungerar eller inte. Jag har provat många olika märken på foder och tillskott och gjort noggranna anteckningar. Det har varit svårt och snårigt att läsa innehållsförteckningar. Jag har räknat foderstater in i minsta detalj, suckat och bekymrat mig.


Ibland har jag märkt direkta förbättringar och ibland har hästen mått mycket sämre. Många gånger har det inte gått att säga om måendet har berott på fodret, vädret, träningen, brunster eller humör. Det många beskriver som Trial-and-Error är den verklighet som många möter när man har en PSSM2-häst. 

Jag har idag landat i en foderstat som verkar fungera för Lady och jag är många erfarenheter och kunskaper rikare.

Foder för häst med PSSM2


* Ett bra grovfoder är viktigast.

* Högt proteinvärde. 

* Lågt sockervärde under 10%.
* Lågt kaliumvärde under 20%.

* Vissa klarar inte att beta gräs, andra inte.

* Många är känsliga för baljväxter som 
   Soya

   Lusern (kallas även Alfalfa)
   Klöver

* Var uppmärksam på om det finns klöverväxter i beteshagarna.
* Vissa är känsliga för linfrökaka och olja.
* Vissa behöver mer fett i kosten - olja. 
* Alla behöver E-vitamin i hög dos.
* Alla behöver extra Aminosyror. 

* Extra magnesium funkar på vissa.
* De flesta behöver tillskott av mangan.   
* Salt eller elektrolyter kan hjälpa efter träning. 

* Du behöver en uträknad foderstat!  

 

Lusern

Grunden är ett extra bra grovfoder


PSSM2-hästar har ett extra stort behov av protein i sitt foder och det bästa är att de får det från grovfodret, det vill säga hö eller hösilage. Det smältbara råproteinet behöver vara mycket högre än normalt. Enligt vissa foderrådgivare behöver hästarna ha 160-180% av rekomenderat dagligt intag av protein. En riktlinje kan vara att inte fodra mindre än 1 g smältbart råprotein per kg häst. Grovfodret ska också ha lågt innehåll av socker, under 10%. 


Ibland är det svårt att hitta ett hö som har bra värden och då väljer många att komplettera med Lusern, som också kallas Alfalfa. Det är en baljväxt som man kan ge som pellets eller hackat strå. För en frisk häst är det ett bra alternativ men för PSSM2-hästar kan det vara förödande. Många vittnar om att deras hästar inte klarar av ens ett par gram, och det var när jag till slut tog bort allt som hade innehåll av Lusern som Lady verkligen började må bra. Lusern innehåller fytoöstrogen (coumestrol) som kan orsaka oxidativ stress i cellerna som då skadas. Hästar kan reagera med klåda, stelhet, reaktivitet, inflammation, fångsymptom och i riktigt illa fall även agressivitet. För Ladys del så har många av de foder jag provat genom åren innehållit lusern, så även mineralerna. 


Tillskott av protein


Det är inte lätt att hitta proteintillskott i form av pellets som inte innehåller lusern. Den enda som jag har hittat är Trikems Protein Complex som är baserat på vetedrank med extra tillsatt lysin, en av de viktiga aminosyrorna som jag skriver om nedan. Som alternativ kan man fodra med exempelvis potatisprotein, ärtprotein eller vassleprotein. De två sistnämnda finns att köpa på sidor för träning eller muskelbyggare, och innehåller även bra aminosyror. Tyvärr är dessa pulver inte så goda att äta och dessutom är de väldigt dammiga så man behöver blanda ut med något. De flesta müsli och mash innehåller sånt som man inte vill ge så då återstår betfiber. Vanlig betfor har lite för mycket socker i sig så jag väljer en melassfri betfiber som heter Kwikbeet eller Speedibeet. Betfiber är bra för magen då det innehåller pektin som har en prebiotisk effekt och stödjer tillväxten av goda bakterier i magen. Det räknas dessutom till grovfoder, så det går att ge i lite större mängd.  För att göra fodret ännu mer aptitligt råriver jag en stor morot i. 



Det dolda innehållet


Jag har växt upp med att hästar ska ha hö och allra minst mineraler som tillskott. Alltså har jag alltid varit noga med det. Men det jag inte tänkte på, förrän efter ganska lång tid, var mineralernas fullständiga innehåll. Det var inte bara mineraler i pelletsen utan de var baserade på lusern. Efter en konversation med tillverkaren så innehöll den sorten jag gav 10-15 % lusern, alltså 10-15 gram per 100 gram. Det kan förefalla väldigt lite för en häst som väger över 500 kg, men det var när jag till slut tog bort mineralerna som jag märkte att Lady mådde bättre och blev piggare. Med det sagt kan jag inte till 100% säga att det är lusern i sig som är boven i dramat.


Vissa PSSM2-hästar kan också reagera på tillskott av kalcium (kalk) vilket alla mineraler har i sig, men även lusern har högt innehåll av kalcium. I en analys jag har hittat står det 18,5 g/kg och i en annan 13 g/kg kalcium i lusernet. Dessutom innehåller det upp emot 25 g kalium per kg. Och just kalium (potassium på engelska) är något som man också ska akta sig för. Kalium ska man se till att hålla under 20% (20 g/kg) i både kraftfoder och hö eller hösilage. Vissa beten som har inslag av baljväxter (klöver) är också rika på kalium. Allt detta summerat gör att det faktiskt inte går att veta vad som orsakar problemet. Jag kan bara titta på min häst och se att hon mår så pass mycket bättre utan. 


Mineraler behövs


Eftersom jag inte vågar ge något färdigt mineralfoder längre har jag valt att blanda själv. Då kan jag utesluta de ämnen som jag tror eller har hört inte är bra för PSSM2. Med höanalysen som grund vet jag att jag behöver ge vissa extra mineraler såsom zink, magnesium, koppar och mangan. Det sistnämnda är viktigast eftersom våra hästar behöver mycket mer av detta än friska hästar. En foderrådgivare skrev att "
Manganese can be a dealbreaker for muscle functionality and symptomatic PSSM2 horses burn through it like junkies through drugs".

Eftersom vårat hö inte innehåller ens spår av selen så ger jag tillskott av detta. Jag väljer att ge Selevitan (tidigare Tokosel) som kan köpas på apoteket. Det inehåller också E-vitamin som är nödvändigt att ge i alla fall. Dessa två ämnen interagerar med varandra och selen tas inte upp lika bra utan E-vitaminen. Tillskott av magnesium kan vara nödvändigt, men samtidigt vittnar vissa hästägare att deras hästar reagerar negativt på detta. 

Det går att köpa alla mineraler individuellt och blanda själv. Jag har 21 stycken små burkar för tre veckors utfodring som jag fyller med de mineraler som behövs. Självklart tar det tid och är lite pyssligt när man ska väga upp 1 eller 2 gram av ett pulver. 


Olja och vitaminer


Ibland behövs mer energi i foderstaten och eftersom man ska undvika att ge kraftfoder och spannmål så är olja ett alternativ. Jag provade dock att ge linfröolja med resultatet att Lady blev jätteöm i hovarna. Samma sak när jag provade linfrökaka som proteintillskott. För andra kan det säkert fungera, dock inte för oss.

När det gäller vitaminer så är det främst E-vitamin man pratar om. Den fungerar som en antioxidant som gör att musklerna inte blir stela. Den bästa varianten är naturlig e-vitamin som också benämns d-alfa-tokoferol som har högst upptagningsförmåga. Syntetiskt framställt E-vitamin (alfa-tokoferol eller E307) behöver man ge upp till 50-70% mer av enligt den foderproducent som jag pratat med. Alla hästar behöver E-vitamin på vintern, även de friska. Ju längre ett hö har lagrats desto mer har det tappat i E-vitamin, så på vårvintern är det nästan alltid en brist i foderstaten. För en häst med PSSM2 är det extra viktigt med tillskott. Vissa upplever att deras hästar kan bli lite väl på tårna och explosiva så det gäller att vänja in långsamt och se resultatet. Jag ger dubbel dos av det angivna rekommenderade intaget eftersom det är baserat på utfodring för en frisk häst. Jag föredrar E-vitamin i pulverform från Forage Plus eftersom de som är flytande måste förvaras mörkt och lufttätt för att inte förstöras (oxidera). Under lite hårdare träningsperioder plussar jag dock på med flytande E-vitamin och den enda jag hittat som är naturlig, utan  socker och andra tillsatser och inte hutlöst dyr är den från Hippo Selection. Jag kan också tipsa om denna lusernfria pelleterade E-vitamin från Eggersmann som även innehåller selen och lysin.  

Det kan också vara idé att ge B-vitaminer om hästen är lite trött och stel. En multivitamin fungerar bra, så länge den inte är baserad på någon form av socker (glukossirap till exempel). B-vitamin påverkar hästens produktion av röda blodkroppar och aminosyror, men är också en viktig komponent i energiomvandlingen och nervsystemets funktioner. Även A-vitamin känns viktigt att tillföra för min del då Lady inte betar gräs över huvud taget. Hästarna omvandlar själva betakaroten till A-vitamin i kroppen och betakaroten finns i färskt gräs och morötter (det är det som ger moroten sin orangea färg). Dock försvinner det succesivt i torkat hö då betakarotenet är känsligt för både ljus och  syre. Jag ger en riktigt stor morot, eller två mindre, varje dag. 

Väldigt viktiga aminosyror


Om man ska ge något tillskott till sin PSSM2-häst så är aminosyrorna det absolut viktigaste. De hjälper bland annat till att reparera skadade muskler, vilket är det sjukdomen handlar om. Alltså har de med PSSM2 större behov av aminosyror än en frisk häst. 

Vad är aminosyror?
Enkelt förklarat är aminosyror råmaterial eller byggstenar för muskelprotein, enzymer, signalsubstanser och hormoner.
Proteiner bidrar bland annat till tillväxten i muskelmassan och bibehålla och reparera muskelmassan. Proteinerna (till exempel de i hö) bryts ner till aminosyror i tarmen innan de tas upp i kroppen och används sedan som byggstenar till nya proteiner. En del aminosyror producerar kroppen själv medan andra måste tillföras. Aminosyror finns i olika proportion i olika foder, men hur mycket och vad är oklart och svårt att veta. 

Det finns nio essentiella aminosyror som kroppen inte själv kan tillverka utan måste tillföras genom intag av foder. De kallas essentiella aminosyror.  De viktigaste aminosyrorna för häst är i rangordningen Lysin, Metionin och Treonin.  

Massa olika pulver


De flesta aminosyror finns att köpa som pulver. Tyvärr är de flesta blandningar på marknaden alldeles för svaga för att passa en häst med PSSM2 som behöver ganska mycket. Nedanstående siffror är de jag utgår ifrån i min foderstat och det foderrådgivare rekommenderar. Vad de olika aminosyrorna gör i hästen kan jag inte med säkerhet säga, jag har baserat texten på vad de hjälper till med i människokroppen och fritt översatt till vad det kan göra för nytta hos en häst med PSSM2. Gram per dag nedan är det som rekommenderas av foderrådgivare att ge till en normalstor häst på 500 kg. 




Lysin 10 g/dag.
Ökar prestation och fettförbränning. Elasticiteten i artärer, vener, kapillärer och vävnader är direkt beroende av lysintillgången och gynnar absorptionen av kalcium. Hjälper kroppens immunförsvar. Finns naturligt i baljväxter. Podkowa anger dosen 3-8 g per 100 kg kroppsvikt. 


Metionin 5 g/dag.
Ökar den fysiska prestationsförmågan. Spelar stor roll i reparationen av celler och återuppbyggnaden av bland annat bindväv och brosk. Det kan hjälpa till att förbättra leverns funktion genom att hjälpa till att avgifta skadliga ämnen i kroppen och kan ta bort skadliga tungmetaller i kroppen. Främjar även produktionen av glutation – en av kroppens mest kraftfulla antioxidanter. Glutation tillverkas i varje cell i kroppen, med hjälp av tre byggstenar -aminosyrorna cystein, glycin och glutamin. Underlättar också upptaget av selen. Podkowa anger dosen 1-3 g per 100 kg kroppsvikt.

 

Treonin 2-3 g/dag.
Möjliggör tillverkning av kollagen som är det vanligaste proteinet i muskler, ligament, senor och brosk mm. Treonin möjliggör också korrekt elastinfunktion. Elastin är ett protein som finns i bindväv och gör så att huden, senorna och ligamenten återupptar sin form efter sträckning eller sammandragning. Påskyndar fettförbränningen och är nödvändigt i processen att syntetisera nya muskelproteiner. Treonin är involverad i produktionen av neurotransmittorer, dessa är nyckeln i överföringen av information från vår hjärna. Podkowa anger dosen 0,5-2 g per 30 kg kroppsvikt. 


Leucin. Ladys dos 10 g/dag. 
Muskeluppbyggande. Under träning hamnar i en katabol fas, vilket betyder att musklerna bryts ner. Vanligtvis pågår detta ända tills nästa gång foder intas. Ett extra intag av leucin kan dock hämma denna effekt och istället hjälpa musklerna till ett uppbyggande tillstånd. För Ladys del hjälper det mot den hosta som annars är svår i början av ett ridpass. Dos anges 2 g/45 kg kroppsvikt/dag. 


Glutamin. Ladys dos 10 g/dag. 

Även glutamin kan vara klokt att ge i vissa fall, även om kroppen själv tillverkar den. När kroppen utsätts för stress i olika former frisätts hormonet kortisol vilket sänker nivåerna av glutamin. Glutamin kan reducera de skador som uppstår på immunceller sammankopplat med långvarig kardiovaskulär träning. Studier har visat att glutamin har positiv effekt på tarmfloran, slemhinnorna i mage och tarm och på immunsystemet. Jag ger det lika mycket som förebyggande för Ladys magsår. I denna studie finns ett mycket intressant stycke som handlar om muskelnedbrytning hos människa och glutaminets verkan. Dos anges 1-2 g/45 kg kroppsvikt/dag.


Företaget Podkowa (läs under "Var köper man aminosyror" har mycket information på sin hemsida. De anger förhållandet mellan olika aminosyror till Lysin 10, Metionin 6, Treonin 7, Tryptofan 2, Valin 5 för att uppnå det bästa resultatet. 


 

Essentiella aminosyror som måste tillföras via fodret är:

• Lysin
• Metionin
• Treonin

• Arginin
• Fenylalanin
• Histidin
• Isoleucin
• Leucin
• Tryptofan
• Valin


Kroppen kan själv producera dessa aminosyror:

• Alanin
• Asparagin
• Asparaginsyra
• Cystein
• Glutamin
• Glutaminsyra/glutamat
• Glycin
• Prolin
• Serin
• Tyrosin


    Var köper man aminosyror?


    Butiker har sällan det du behöver, så man får beställa på nätet. Den enda färdigblandade produkten med Lysin-Metionin-Treonin i rätt dos som jag har hittat inom EU (utan tull och importkostnader) är Amino Complex från holländska Horseflex. Det innehåller dock även magnesium och hyaluronsyra. 


    Lysin i storpack (glöm små tabletter) finns att köpa hos internetbutiker som saluför varor för kroppsbyggare och de som tränar, till exempel Bulk.

    Många har också hittat till den polska internetbutiken Podkowa som har alla aminosyror i ren form till överkomligt pris. Här hittar du bland annat Lysin, Metionin och Treonin. Klicka på namnen så kommer du till rätt produkt. I övrigt så är Google Translate ett bra verktyg om du ska beställa från denna sida. 


    Olika behov för olika hästar


    Beroende på vilken genuppsättning hästen har så finns lite olika behov. Här nedan anges det som hästen behöver extra av, utöver den uträknade foderstaten för en frisk häst. Siffrorna kommer från oberoende foderrådgivare i Tyskland. 


    P2

    Protein. Minst 1 g smb råprotein per kg kroppsvikt. Upp till 150-180% av RDI.


    K1

    Normal protein 0.6-0.75 g smb råprotein per kg kroppsvikt. 


    unsplash